W ramach współpracy z Klubem Sportowym Silesia Rybnik przeprowadzono badanie zawodników mające na celu sprawdzenie wpływu żywienia na wyniki sportowe zawodników.
Badanie wykonano w dwóch terminach: 27.06.2022 r. i 06.10.2022 r.
Miejscem badań sprawności był stadion baseballowy przy ulicy Partyzantów w Rybniku. W trakcie eksperymentów mierzono siłę narzutu (mph/h), moc uderzenia (mph/h), oraz pomiar w biegu na pierwszą i drugą bazę (s).
Poniżej zestawienie najlepszych wyników z wymienionych mierzalnych parametrów sprawności zawodników:
– siła narzutu – 79 mph/h
– moc uderzenia – 86 mph/h
– Bieg na pierwszą bazę – 4,01 s
– Bieg na drugą bazę – 8,09 s
Przed i po wykonaniu badań sprawności na zawodnikach przeprowadzono wywiad żywieniowy, badanie antropometryczne, oraz analizę składu masy ciała.
Każdy z zawodników wymagał wdrożenia interwencji dietetycznej w celu poprawy sposobu odżywienia.
Badanie wykazało, że żywienie ma wpływ na wyniki sportowe zawodników. Zawodnicy mieli inny stosunek do swoich planów żywieniowych i zaleceń dietetycznych. U osób redukujących masę ciała i przestrzegających jadłospisów, oraz zaleceń dietetycznych przyczyniło się do utrzymania wyników z jednoczesną poprawą pomiarów antropometrycznych i parametrów składu masy ciała. Z kolei u osób nieprzestrzegających jadłospisów i zaleceń dietetycznych odnotowano pogorszenie wyników, wraz z brakiem poprawy pomiarów antropometrycznych i składu masy ciała. Osoby po osiągniętej redukcji masy ciała wprowadzając odpowiednią interwencję dietetyczną są w stanie poprawić swoje wyniki względem parametrów uzyskanych przed redukcją.
Eksperyment wykazuje, że warto zaangażować się w żywienie zawodników, gdyż zbilansowana dieta nawet w przypadku braków energetycznych spowodowanych redukcją masy ciała ma wpływ na utrzymanie wyników sportowych.