Polska kuchnia obfituje w wiele przepysznych dań związanych z kuchniami regionalnymi, ale również spokrewnionych z daniami zagranicznych kuchni np. austriackiej (kotlet schabowy). Dania najczęściej należą do wysokokalorycznych, o mniejszej zawartości błonnika i niejednokrotnie długim czasie przygotowania. Spowodowane było to faktem, że w większość ludności w dawnych czasach była bardziej aktywna na codzień np. ciężko pracując w polu, lub patrząc w bliższej pespektywie w zakładach pracy np. kopalniach. Jednak mimo zwiększonej wartości energetycznej można zbilansować potrawy przyczyniając się do zwiększenia ilości składników odżywczych przy jednoczesnej oszczędności czasu i utrzymaniu smaku, oraz wyglądu posiłku. Kilka propozycji przyrządzenia popularnych polskich dań zamieszczam w dalszej części tekstu.
Składniki:
50 g (1 jajko) Jaja kurze, całe
275 g (2 i pół szklanki) Kapusta kiszona, w zalewie
4 g (łyżeczka) Koperek, suszony
10 g (1 plaster) Masło ekstra
12 g (1 łyżka) Mąka pszenna, typ 500
30 g (3 łyżki) Płatki owsiane
120 g (przeciętny schab) Wieprzowina, schab smażony
90 g (średni ziemniak) Ziemniaki, średnie
Przepis:
Schab należy utłuc tłuczkiem do mięsa.
Ziemniaki obrać ze skórki i przekroić na pół. Wrzucić na wrzącej wody i gotować około 20-30 minut do miękkości warzyw.
Do miski wlać trochę mleka i dodać cienko pokrojonej cebuli. Zamoczyć w nim kotleta. Po wyjęciu należy kotleta przyprawić i obtoczyć w mące. Później kotleta należy wymoczyć w jajku i następnie obtoczyć w zmielonych płatkach owsianych. Kotlety usmażyć na patelni do smażenia bez tłuszczu z obu stron po około 2-4 minuty na stronę.
Do garnka wrzucić kiszoną kapustę (kupną w sklepie dla oszczędności czasu) zalać wodą i dodać pokrojoną drobno cebulę, oraz masło. Dusić około 20 minut ciągle mieszając, aby kapusta nie przywarła do garnka. W razie konieczności dolewać wodę. Na końcu duszenia dodać koperku.
Ugotowane ziemniaki odcedzić i osuszyć. Następnie ubijakiem (lub widelcem) ubić ziemniaki na puree. Posypać koperkiem.
Czas przygotowania: około 30-40 minut.
Wartości odżywcze:
Wartość energetyczna: 739 kcal
Węglowodany: 60,5 g
Tłuszcze: 35,9 g, w tym tłuszcze nasycone 12,6 g
Białko: 46.1 g
Sól: 0,2 g
Błonnik: 12,2 g
Składniki (4 porcje):
400 g (2 średnie piersi) Filet z piersi kurczaka
80 g (szklanka) Makaron pełnoziarnisty, pióra
140 g (3 średnie marchewki) Marchew
12 g (4 łyżeczki) Natka pietruszki, suszona
80 g (1 sztuka) Pietruszka, korzeń
130 g (1 sztuka) Por
150 g (1 sztuka) Seler korzeniowy
5 g (1 łyżeczka) Sól biała
Przepis (4 porcje):
Kurczaka drobno pokroić i wrzucić do garnka. Z warzyw obieramy skórkę za pomocą obieraka do warzyw, myjemy, wkładamy do garnka. Dodajemy makaronu. Następnie wlewamy wody tyle aby zakrywała mięso i warzywa (około 1-1,5 litra), dodajemy 1 łyżeczkę soli i gotujemy, Po około 10 minutach pojawiają się szumowiny, które trzeba ściągnąć za pomocą łyżki cedzakowej. Gdy szumowin już nie ma dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być miękkie.
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 206 kcal
Węglowodany: 18,0 g
Tłuszcze: 4,1 g, w tym tłuszcze nasycone 0,4 g
Białko: 26,5 g
Sól: 1,4 g
Błonnik: 6,3 g
Poniższe składniki są na 5 porcji (około 40-45 pierogów).
A. Ciasto na pierogi.
Składniki:
Wartość energetyczna: 465 kcal
Węglowodany: 86,8 g
Tłuszcze: 9,2 g, w tym tłuszcze nasycone 1,2 g
Białko: 14,8 g
Sól: 1 g
Błonnik: 16,1 g
-100 g (mała pierś) Mięso z piersi kurczaka, bez skóry
-15 g (1 i pół garści) Borowik szlachetny, suszony
-50 g (pół cebuli) Cebula
-5 g (ząbek) Czosnek
-300 g (trzy szklanki) Kapusta kwaszona
-50 g (dwie łyżki) Majonez
-100 g (7 łyżek) Przecier pomidorowy
-4 g (2 sztuki) Liść laurowy, suszony
-2 g (pół łyżeczki) Majeranek, suszony
-1 g (szczypta) Pieprz czarny
-1 g (szczypta) Sól biała
-150 g (3 sztuki) Śliwki
-2 g (pół łyżeczki) Ziele angielskie, mielone
Wartość energetyczna: 697 kcal
Węglowodany: 49,1 g
Tłuszcze: 41,0 g, w tym tłuszcze nasycone 6,5 g
Białko: 34,3 g
Sól: 3,1 g
Błonnik: 17,7 g
Podsumowanie:
Mimo, iż kuchnia polska należy do wysokolorycznych i czasochłonnych to można zmodyfikować sposób przyrządzenia potraw dla poprawy wartości odżywczych posiłku, oraz nieco ograniczenia czasu przygotowania. Spowodowane jest to od zdrowszych wyborów, których dokonujesz sam. Zapraszam do współpracy z licencjonowanym dietetykiem w wielu korzystnych pakietach w celu poprawy swojego sposobu odżywienia i jednocześnie zachowaniu smacznych dań w swojej diecie.
Licencjonowany dietetyk Paweł Szymański
ul. Orzepowicka 8 D, 44-217 Rybnik